Up and Coming

Laurie ter Maat

CFO bij NTT Netherlands

“Ik heb nooit een geheim gemaakt van mijn CFO-droom”

Laurie ter Maat had van jongs af aan het plan om onafhankelijk te zijn door de baas te worden, maar waarin was lang een vraagteken. Ze werd uiteindelijk baas in finance, als CFO bij NTT. “Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik die positie wilde bereiken. Het liefst voor mijn veertigste.” Die opzet is geslaagd.

Laurie ter Maat

Het was geen vanzelfsprekendheid dat Ter Maat in finance zou belandden. Zij volgde de studie management, economie en recht en behaalde haar master in bedrijfskunde. Vervolgens ging ze doelbewust aan de slag als bedrijfseconoom bij een sociale woningbouwcorporatie. “Het was een vrij brede rol in een kleine organisatie, waardoor ik kon proeven van verschillende disciplines. Al doende kwam ik erachter dat ik mij kon onderscheiden door het versimpelen van complexe informatie om daarmee de afstand tussen finance en de business te verkleinen. Om onder andere besluitvorming te optimaliseren. Ik ben mij verder gaan verdiepen in finance. Met een achterliggende vraag: hoe kan ik finance en de business dezelfde spreekwoordelijke taal laten spreken? Ik ben gaan googelen en daar stuitte ik op het profiel van CFO. In alle vacatures stond dat het hebben van een RC-opleiding van toegevoegde waarde was. Vanaf dat moment ben ik me gaan focussen op die CFO-rol en heb ik de RC-opleiding gevolgd.”

Ambitie omarmd

Tijdens haar RC-opleiding wisselde Ter Maat tweemaal van werkgever. “De kennis en kunde die ik opdeed tijdens de opleiding kon ik hierdoor op verschillende manieren gebruiken. Zeer waardevol.” Na een dienstverband van bijna vijf jaar bij PostNL stapte ze in december 2020 over naar NTT. NTT Netherlands BV, als onderdeel van het wereldwijde Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT), is een toonaangevende global technology en managed services provider. Ter Maat kwam aanvankelijk binnen als manager commercial, bid and legal management en sinds juli 2021 is ze CFO. Ze draagt binnen NTT Netherlands BV de verantwoordelijkheid voor accounting, control, legal, contractmanagement,   bidmanagement, accountspayable, accountsreceivable en inkoop. “Bij de kennismaking gaf ik bij mijn voorganger als CFO aan dat ik liever zijn positie ambieerde dan de positie waarvoor ik werd benaderd. Die uitgesproken ambitie werd omarmd. Het werd mij direct duidelijk in hoeverre de organisatie bezig is met people planning. Om zo het onderste uit de kan te halen bij het personeel. Ik wilde leren van een internationale zeer commerciële organisatie, met tientallen nationaliteiten, waar continue verandering en groei, groei, groei voorop staat. Bij PostNL, waar ik grotendeels binnen finance in het brieven organisatie onderdeel werkte, lag de focus destijds op hoe te anticiperen op een krimpende markt. Ik vond het dus interessant en spannend tegelijk om een organisatie te kunnen faciliteren in de groei. Bovendien kende de IT-sector nog veel geheimen voor mij. Ik moest uit mijn comfortzone stappen, maar daar heb ik veel van geleerd en doe dat nog dagelijks.”

Gevoel van trots

Ter Maat haalt in haar werk de meeste voldoening uit de samenwerking met haar collega’s. “Als gevolg van outsourcing, herstructurering en systeemintegraties, is het finance team gereduceerd van vijftig naar vijfentwintig mensen. Ik vind het fantastisch om te zien dat na de enorme veranderingen die we hebben doorgemaakt, de situatie nu stabiliseert. Mensen kruipen weer uit hun schulp. De hectiek en angst verdwijnt naar de achtergrond. Dat maakt dat je samen kunt gaan bouwen aan het verder professionaliseren van de finance-organisatie. Er bekruipt mij een gevoel van trots als ik dat zie.”

"Ik wil mensen met mijn financiële kennis helpen”

Heel veel dromen

Ter Maat geeft te kennen dat ze in haar werk zeer gestructureerd is, maar daarbuiten laat ze haar geest de vrije loop over wat ze graag nog wil bereiken. “Ik heb heel veel dromen. Ik mag nog dertig jaar werken. In plaats van dat ik nog dertig jaar moet werken. Dat biedt veel mogelijkheden. Ik wil graag nagaan of ik, met de kennis die ik heb opgedaan, op de langere termijn van toegevoegde waarde kan zijn voor een Raad van Commissarissen binnen diverse organisaties. Daarnaast heb ik altijd gedroomd van het schrijven van een boek. Dat is totaal out of my comfortzone, omdat ik niet erg sterk ben in stilzitten. Als ik te lang in mijn comfortzone zit, word ik onrustig. Ik wil ervaren wat er met mij gebeurt als ik daaruit stap om een boek te schrijven. Ik weet nog niet wat voor boek, want ik heb nog geen interessant genoeg verhaal voor ogen. Maar het lijkt mij een prachtig, uitdagend en ook een ongemakkelijk proces.”

Een laatste droom deed Ter Maat op dankzij het tv-programma Een dubbeltje op zijn kant. Een programma dat gezinnen te hulp schiet die steeds verder in de financiële problemen komen. “Ik lette in het bijzonder altijd op Annemarie van Gaal. Hoe zij zich profileerde als budgetcoach. Ook zij zal ook een keer toe zij aan vervanging. Als het programma ooit weer wordt uitgezonden, lijkt het mij geweldig om haar rol over te mogen nemen. Dat ik mensen met mijn financiële kennis kan helpen. Ik wil een verschil maken voor mensen. Daar sta ik voor op.”

Laurie ter Maat

Laurie ter Maat

Functie: CFO.
Organisatie: NTT Netherlands.
Leeftijd: 38 jaar.
Thuissituatie: Alleenstaand.
Ambitie: De volgende generatie en minderheden stimuleren in het geloof dat als je hard werkt en je proactief opstelt, je veel kunt bereiken binnen je eigen invloedsfeer.
Grootste uitdaging: Loslaten.
Favoriete dingen: Mijzelf blijven uitdagen door nieuwe onbekende dingen te proberen met als meest recente voorbeeld pianoles. Iets waar ik overigens weinig talent voor lijk te bezitten.