RC35

Peter Fleurkens

CFO Recycled Paper Cluster bij Smurfit Kappa

“Ik wil medefinancials graag verder helpen in hun carrière” 

Al meer dan 24 jaar is Peter Fleurkens werkzaam bij Smurfit Kappa. Hij is binnengekomen als financieel directeur van het RPE Cluster en is sinds mei 2021 de CFO van het Recycled Paper Cluster. “Het bedrijf heeft mij de mogelijkheid gegeven om door te groeien. Het verveelt me nog steeds niet, want de papier- en verpakkingswereld is enorm in beweging.”

Peter Fleurkens

Fleurkens is CFO van vijftien papierfabrieken in acht landen in Europa met een net sales van ongeveer drie miljard euro. Smurfit Kappa levert papieren rollen aan de golfkartonindustrie, waarna zij er dozen van maken. “Het is een ontzettend interessante wereld. Iedereen wil namelijk van plastic verpakkingen af. Geen verpakking gebruiken is de beste optie. Op de tweede plek - vinden wij uiteraard – komt papier. Met name de laatste jaren zijn wij ontzettend gegroeid. Wij hebben veel acquisities gedaan in verschillende landen.”

Spin in het web

De CFO ziet zichzelf als een spin in het web van de organisatie. “Ik ben slechts twintig procent van mijn tijd bezig met finance. Voor de rest ben ik bezig met strategie, grote IT-innovaties, het uitrollen van projecten, het implementeren van nieuwe tools en alles wat op mijn pad komt om mensen met elkaar te ‘verbinden’. In basis blijft het namelijk mensenwerk. Dat gaat niet alleen over de mensen die direct voor je werken, maar over alle medewerkers in de hele organisatie.”

Duurzaamheidsvraagstuk

Nog een belangrijk vraagstuk dat op het bordje van Fleurkens ligt, is hoe Smurfit Kappa omgaat met duurzaamheid. “Er komen steeds meer partijen naar ons toe met de vraag hoe ze van het plastic af kunnen. Bijvoorbeeld: geen plastic verpakkingen meer in de supermarkt voor het groente en fruit. Wij zijn al geruime tijd bezig om daarvoor papieren verpakkingen te maken. Dit is een van de aanpalende gebieden, buiten de gebruikelijke maand-, kwartaal- en jaarafsluitingen om, waar ik veel tijd aan besteed. Al dertien jaar hebben wij een duurzaamheidsjaarverslag. Daarin rapporteren wij wat wij doen om onze CO2-uitstoot te verminderen, hoe we ons energiegebruik naar beneden brengen, dan wel minder water verbruiken. Als CFO word ik actief betrokken in het maken van de keuzes hierin. Dat past precies in mijn straatje.”

"Ik ben slechts twintig procent van mijn tijd bezig met finance."

Collega’s verder helpen

Er is een aantal onderwerpen waarvoor Fleurkens zich hard maakt bij Smurfit Kappa. “Als organisatie willen we op IT-gebied graag alles harmoniseren. Daar zijn we al tien jaar mee bezig. Als we een nieuw bedrijf kopen, zorgen we ervoor dat zij ook in onze systemen werken. Het vereenvoudigt ons werk en stelt ons bovendien in staat om volledig digitaal te werken. Daarnaast wil ik graag medefinancials verder helpen in hun professionele carrière. In onze Europese groep van financials zitten vier mensen die voor mij hebben gewerkt en een carrièrestap hebben gemaakt. Twee daarvan hebben een vergelijkbare positie als ik en twee anderen vervullen een rol van financieel directeur. Ik vind het als CFO belangrijk om mijn collega’s de ruimte te geven om zich verder te ontwikkelen. Daarbij wil ik hen helpen aan een volgende positie. Hier krijg ik ontzettend veel energie van.”

Peter Fleurkens

Peter Fleurkens

Functie: CFO Recycled Paper Cluster.
Organisatie: Smurfit Kappa.
Leeftijd: langdurige ervaring.
Thuissituatie: Getrouwd en twee volwassen kinderen.
Ambitie: Andere nieuwe uitdagingen buiten de CFO-rol.
Grootste uitdaging: Veranderingen in organisaties.
Ik heb een hekel aan: Weinig waar ik last van heb.
Favoriete dingen: Duiken, mountainbiken en reizen.