RC35

Janneke Abels,

Vice President Finance Low Carbon Solutions bij Shell

“Ik wil een rol spelen in het duurzaamheids­vraagstuk”

Op het moment dat Janneke Abels 21 jaar geleden binnenstapte bij Shell was ze verkocht. Ze was op zoek naar een baan bij een groot internationaal bedrijf en vond die bij het energiebedrijf. Zoveel jaar later werkt Abels er nog steeds, als Vice President Finance Low Carbon Solutions. “Ik zie voorlopig geen reden om te vertrekken.”

Janneke Abels

De energiesector is een sector die Abels altijd heeft aangesproken. “Ik ben mijn loopbaan bij Shell begonnen in een controllersrol bij de olieraffinaderij in Pernis. Het was heel interessant om te zien hoe het product, ruwe aardolie, werd verwerkt tot bruikbare producten als benzine en diesel. Dat maakte het voor mij heel tastbaar. Vervolgens heb ik stappen gemaakt binnen het bedrijf naar de upstreamdivisie en de gasdivisie tot mijn huidige rol als Vice President Finance Low Carbon Solutions.”

 

Grote veranderingen

Abels vindt de energiesector heden ten dage nog net zo interessant als 21 jaar geleden. “De energie en producten die wij maken vormen nog altijd een heel belangrijke input voor economische activiteiten over de hele wereld. Toch zien wij ook grote veranderingen. In hoe mensen naar de energiesector kijken, maar ook hoe de producten worden gebruikt. Daarin is veel innovatie.”

 

Een beetje eigenwijs

Abels vervulde tal van functies binnen Shell en elke functie maakte haar nieuwsgieriger naar nieuwe dingen. “Elke keer als ik iets nieuws ga doen, raak ik getriggerd. Wie zijn onze klanten en wat is voor hen belangrijk? Hoe worden beslissingen genomen? Waarin gaan we investeren? Welke partijen zijn erbij betrokken? Is er duidelijk beleid vanuit overheden? Als ik me in die vraagstukken verdiep, ontdek ik telkens haakjes waar ik meer over wil weten. Ik ben ook wel een beetje eigenwijs en zie ook dingen die we als bedrijf anders kunnen doen. Shell verandert en er is ruimte voor nieuwe ideeën.”

"Ik hoop dat mijn kinderen over twintig jaar nog steeds kunnen reizen en de wereld kunnen ontdekken.”

Rol in het duurzaamheidsvraagstuk

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het dagelijkse werk van Abels. “Ik denk dat wij daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Door bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe energieoplossingen zoals bijvoorbeeld investeren in productie van groene waterstof. Ik hoop dat mijn kinderen over twintig jaar nog steeds kunnen reizen en de wereld kunnen ontdekken. Om dat mogelijk te maken, investeren we bijvoorbeeld in het ontwikkelen van biobrandstoffen voor de luchtvaart. Het feit dat ik daar een rol in kan spelen, door het mogelijk maken van nieuwe oplossingen en producten, drijft mij in mijn werk. Daarnaast krijg ik energie van de fantastische mensen waarmee ik werk. Stuk voor stuk professionals, met hun eigen expertise. Van kennis over de financiële markten tot risicomanagement. De gesprekken die ik met hen heb, zijn zeer waardevol voor mij.”

 

Warme aanbeveling

Abels plukt nog altijd de vruchten van haar RC-opleiding die ze in 2006 afrondde. “Het was heel interessant om met mensen de opleiding te volgen die werkzaam waren bij totaal andere organisaties. Zoals de overheid, banken en zorginstellingen. Het was interessant om te horen waar zijn tegenaan liepen en hoe zij dingen aanpakten. Ik val nog steeds terug op de kennis die ik destijds heb opgedaan. Ik raad intern collega’s ook aan om de opleiding te volgen als zij zich verder willen ontwikkelen als financial.”

Janneke Abels

Janneke Abels

Naam: Janneke Abels.
Functie: Vice President Finance Low Carbon Solutions.
Organisatie: Shell.
Leeftijd: 45.
Thuissituatie: getrouwd, 2 zoons (13 en 11 jaar).
Ambitie: een bijdrage leveren aan de samenleving.
Grootste uitdaging:  Een goede balans vinden tussen werk en gezin.
Ik heb een hekel aan: Spinnen.
Favoriete dingen: Koken, lezen en hardlopen.