Up and Coming

Joost Claassen

financieel directeur Hendriks Groep

“Van jongs af aan wist ik dat ik later iets met cijfers zou gaan doen”

Joost Claassen is altijd al gefascineerd geweest door de wereld van financiën. Van jongs af aan had Claassen een scherp oog voor getallen en was geïnteresseerd in geldzaken. Hij zag het als een uitdaging om ooit financieel directeur te worden.

Joost Claassen

Op het moment dat Claassen in 2015 zijn RC-titel behaalde, realiseerde hij zich dat dit doel steeds meer binnen handbereik kwam. Zes jaar later slaagde hij hierin met zijn aanstelling als financieel directeur van VHZ Groep. De functie die hij in maart van dit jaar inruilde voor dezelfde functie bij Hendriks Groep. “Met hard werken, doorzettingsvermogen, de juiste personen om me heen en een gedegen opleiding heb ik dit kunnen bereiken.”

Stappen maken 

Claassen begon zijn carrière in finance als business controller bij TNT Post, waarna hij geleidelijk stappen begon te maken. “Elke paar jaar een stap maken naar de volgende financefunctie, had ik mij voorgenomen. Via rollen als businesscontroller werd ik divisiecontroller bij VHZ Groep. Daar kreeg ik meerdere werkmaatschappijen onder mijn hoede. Vervolgens werd ik finance manager en kreeg ik nog meer verantwoordelijkheden, zoals IT en HR. Natuurlijk moet je dan een beetje geluk hebben dat er een functie van financieel directeur vrijkomt. Bij VHZ was dat het geval toen het bedrijf in twee delen werd opgesplitst en ze een nieuwe financieel directeur zochten voor het nieuwe deel. Ik heb in relatief korte tijd al mooie stappen gezet, tot aan mijn huidige functie als financieel directeur van de Hendriks Groep.”

Complete financial

Voordat Claassen zijn RC-titel behaalde, doorliep hij met succes de studies bedrijfskunde en bedrijfseconomie. “Deze combinatie heeft mij heel compleet gemaakt. Deze stelt mij in staat om breed naar de organisatie te kijken. Vanzelfsprekend moeten er maandrapportages en een jaarrekening komen, maar ik denk ook graag na over de middellange en lange termijn. Waar willen we als bedrijf naar toe? Ik vind het interessant om dat te koppelen aan cijfers uit de markt. Ik vind mezelf ook geen keiharde financial. Mijn hart ligt veel meer bij businesscontrol. Samen met het management de cijfers interpreteren. Een goede financial kan het verhaal achter de cijfers uitleggen. Als je dat kunt, dan wordt het echt interessant. Dan ontstaat er ook een bepaalde dynamiek in het management. Dat collega’s mee willen discussiëren over cijfers en de voortgang van de onderneming.”

“Dat oorzaak-gevolg-denken hoop ik tussen de oren van het management te krijgen.”

Oorzaak-gevolg-denken

Claassen vindt het belangrijk dat zijn collega’s nadenken over wat ze doen. Dat ze begrijpen wat de gevolgen zijn van bepaalde beslissingen. “Het is niet alleen een kwestie van cijfers oplepelen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van het opvoeren van de productie? Dat resulteert in meer output en een tevreden klant. Alleen: als daar meer overuren voor gemaakt worden en dat resulteert in een hoger tarief, is het maar de vraag of we dat moeten doen. Dat oorzaak-gevolg-denken hoop ik graag tussen de oren van het management te krijgen. Dat je samen begrijpt wat de effecten zijn van bepaalde keuzes voor de volgende maanden.”

Reflectiemoment

Het worden van financieel directeur was iets wat Claassen altijd voor ogen had, maar verder kijken doet hij voorlopig niet. “De geboorte van mijn dochter twee jaar geleden was wat dat betreft een reflectiemoment. Dat heeft mij uiteindelijk aangezet om te veranderen.” Claassen besloot een betere balans te creëren tussen zijn werk en zijn privéleven. Dat wil overigens niet zeggen dat Claassen geen ambities meer heeft. “Ik wil voor mezelf stappen blijven zetten. Bij verschillende bedrijven in de keuken kijken en mijn horizon verbreden. Als er nieuwe uitdagingen op mijn pad komen, ga ik ze zeker niet uit de weg. Ik wil mezelf namelijk continu uitdagen.”

Joost Claassen

Joost Claassen

Functie: Financieel directeur.
Organisatie: Hendriks Groep.
Leeftijd: 39.
Thuissituatie: Getrouwd, drie kinderen.
Ambitie: Continu uitdagingen zoeken. 
Grootste uitdaging: Voldoende tijd vinden op te sporten.
Favoriete dingen: Mijn gezin, wintersport en zomervakanties, borrelen met vrienden.