Duurzaamheid

Thijs van de Vooren

director finance transformation Eneco

“Ik wil de beste versie van mezelf zijn”

Thijs van de Vooren was CFO van de internationale leveringstak van Eneco, maar hij is recent gevraagd om fulltime de transformatie van finance over de hele Enecogroep in goede banen te leiden. Dat in de functie van director finance transformation. “Ik heb de drive om continu te verbeteren.”

Thijs van de Vooren

De energiemarkt en Eneco zijn volop in beweging, constateert Van de Vooren.  “Als finance-functie moeten we investeren in onze processen, systemen en de organisatie om de ambities van Eneco te faciliteren. We willen meer efficiëntie halen uit onze transactionele processen zodat we meer impact kunnen maken als sparringpartner voor de business. Ons Finance Transformatie-programma richt zich onder andere op het neerzetten van standaardprocessen en datastructuur, een simpeler IT-landschap, een effectieve en efficiënte organisatie over de landen heen en het verbeteren van ons interne control framework naar SOx-wetgeving.  Ik wil vooral ook onze mensen meenemen in de ontwikkelingen. We moeten ons namelijk telkens aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid.” 

Transformatie is niet statisch 

Transformatie is volgens Van de Vooren geen statisch iets, maar een state of mind. “Je snapt het al, ik ben niet van het stilstaan. Continu verbeteren geeft me als mens energie. Het is één van mijn belangrijkste drijfveren.” Het is dan ook niet zo vreemd dat Van de Vooren universiteiten als de TU Delft, de Erasmus Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen (de RC-opleiding) en INSEAD op zijn cv heeft staan. En het indrukwekkende rijtje van Unilever, Shell, Lehman Brothers en Eneco. “Ik ben een beetje een vreemde eend in de bijt in finance. Ik ben ooit mijn studerend leven begonnen met civiele techniek in Delft. Dat is heel iets anders dan finance.” Lachend: “Ik zou nu niet meer weten hoe je een brug bouwt.” Uiteindelijk trok het vak van finance hem aan en ging hij aan de slag bij investment bank Lehman Brothers. “Vanuit Londen. Dat was een heel leerzame tijd in een heel competitieve omgeving. Ik heb er veel geleerd over bedrijfsstructuren, financieringen en banken en verzekeraars. Het tempo daar lag behoorlijk hoog.” 

Turbulente tijd 

Lehman Brothers bevond zich in het hart van de financiële crisis en ging in september 2008 failliet. “Een enorme turbulente tijd. Bijna van de ene op de andere dag hield de organisatie er mee op. Het was een bepalend moment waarop je wordt gedwongen om na te denken over wat je wilt. Dat is positief. Maar op het moment zelf weet je even niet wat je overkomt. Ik had destijds nog geen kinderen en hypotheek. Gelukkig raakte het me daarom minder hard.” Bij Shell leerde Van de Vooren over planning en reporting, strategievorming, maar ook over implementatie van grote projecten en business transformaties. “Ik werkte onder andere als Finance Director bij een chemiefabriek in Moerdijk. Ik was verantwoordelijk voor de dagelijkse financiën, maar ook bezig met langetermijnwaardecreatie. Hoe zet je dat op? Later kreeg ik een rol in het neerzetten van een nieuwe markt voor LNG als brandstof voor schepen, trucks en power plants in Europa en Afrika. Dat ging over het opzetten van nieuwe businessmodellen, investeringen in infrastructuur, commerciële deals en nauwe samenwerking met partijen in de keten. Hoe je die samenwerking neerzet, was een intellectuele uitdaging.” Als CFO Internationaal bij Eneco was hij verantwoordelijk voor de levering van energie in de buitenlanden, in dit geval Duitsland en België. “We zijn wat betreft grootte de derde energieleverancier in België en in Duitsland zijn we de nummer vijf. In die functie ging het vooral over het verbeteren van managementcontrol, het opzetten van succesvolle financeteams, het ondersteunen van de business bij de energietransitie en over digitalisering. Dat was heel erg leuk en uitdagend.”

“Continu verbeteren geeft me als mens energie. Het is één van mijn belangrijkste drijfveren.”

Controllers onmisbaar 

Van de Vooren zit bij het duurzame bedrijf Eneco midden in de energietransitie. “Windparken, zonneparken en voor klanten warmtepompen. Zon en wind zijn nu inmiddels bekende energievormen, maar de uitdaging is nog wel hoe we die energie ook beschikbaar maken voor het moment dat er geen wind of zon is. Dat kan bijvoorbeeld met batterijen en waterstof, maar die technologieën zijn nog in ontwikkeling. Investeringstrajecten in dat soort technologieën en projecten, zijn vaak complex en vereisen samenwerking met veel partners in de keten. Controllers zijn daarbij welhaast onmisbaar. Als controller moet je de business als copiloot helpen om die samenwerkingen vorm te geven. Daarbij denk ik aan het neerzetten van het businessmodel, de waarde- en risicoverdeling over de samenwerkende partijen heen en het formuleren van de kapitaalbenodigdheden. Bijvoorbeeld: als je in een nieuw windpark investeert, moet je diverse elementen doorrekenen en beschouwen. Wat doet de prijs van energie door de jaren heen, te midden van alle volatiliteit? Welke contracten moet je afsluiten? Welke onzekerheden zijn er in vraag en aanbod? Enzovoorts.” 

Klimaatneutraal zijn als ambitie 

Van de Vooren is verkozen in de RC-top 20 over duurzaamheid. Hoe ziet hij duurzaamheid het vak binnenrollen? “Reporting over duurzaamheidselementen – van CO2 tot aan biodiversiteit – is een uitdaging. Ik ben blij dat met CSRD de EU een gelijk speelveld op dat vlak heeft gecreëerd. Eneco’s ambitie is om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Niet alleen in eigen operaties maar ook in de energie die we leveren aan klanten. Dat hebben we onderbouwd met het zogeheten One Planet Plan, met concrete plannen en meetbare doelstellingen om dat de behalen. De grootste uitdaging daarbij zijn Scope 3-emissies. Dat gaat over de CO2-uitstoot in de keten en van onze klanten. Controllers spelen een belangrijke rol bij de rapportage over dat soort duurzaamheidsonderdelen, maar ook bij de monitoring en de sturing op duurzaamheids kpi’s. Hoe krijgen we in Scope 3 de emissies zoveel mogelijk naar beneden? Moeten we wellicht elders compenseren voor het gas dat we nog wel moeten gebruiken? Dat soort vragen liggen er dan. Duurzaamheid gaat echt ‘onder je huid’ zitten.”

“Als controller moet je de business als copiloot helpen om de samenwerkingen vorm te geven.”

Uit de comfortzone blijven

“Mijn drijfveer is om de beste versie van mezelf te zijn”, zegt Van de Vooren tot slot. “Daarom heb ik die studies gedaan en daarom wil ik bij bedrijven werken die impact hebben op de samenleving. Ik probeer ook zoveel mogelijk uit mijn comfortzone te blijven. Nieuwe rollen, nieuwe projecten, nieuwe kennis… Daarom ook ben ik director finance transformation geworden. Dat behelst onder andere het leiden van een SAP-implementatie over de hele groep, het strak neerzetten van finance processen, het aanwijzen van proces- en data-eigenaren en het meekrijgen van collega’s. Ik verwacht dat in die transformatie ook de niet-financiële gegevens een belangrijke rol gaan spelen. Het wordt een grote stap voor finance binnen Eneco. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat we in de nieuwe, dynamische werkelijkheid meekunnen. Als die processen en systemen goed staan, hebben we meer tijd over voor analyses en businesspartnering. Dat is heel hard nodig in de energietransitie die we doorlopen.”

Thijs van de Vooren

Thijs van de Vooren

Functie: Director Finance Transformation.   
Organisatie: Eneco.
Leeftijd: 44.
Thuissituatie: getrouwd met Jasmijn, 3 kinderen van 6, 10 en 13 jaar.
Ambitie: impact maken om klimaatverandering tegen te gaan.
Grootste uitdaging: een grote transformatie neerzetten tijdens een energiecrisis. 
Ik heb een hekel aan: arrogantie. 
Favoriete dingen: nieuwe herinneringen maken met mijn familie.