Duurzaamheid

Carlijn Janssen

CFO van Zijerveld en FrieslandCampina Consumer Dairy Americas

“Je rol als financial kan niet breed genoeg zijn”

Carlijn Janssen, CFO van Zijerveld en CFO van FrieslandCampina Consumer Dairy Americas, is een gedreven en hands on CFO. “Als we bijvoorbeeld producten willen schenken aan de voedselbank, neem ik zelf contact met hen op. En ga ik samen met de operatie kijken wat we concreet kunnen doen. Dan laat ik niet eerst een rapport maken.”

Carlijn Janssen

Janssen is CFO van Zijerveld, een dochteronderneming van FrieslandCampina. “Daar gaat zevenhonderd miljoen euro per jaar in om.” Zijerveld is al meer dan honderd jaar actief in de kaasmarkt. Het bedrijf onderscheidt zich in de Europese markt met het brede assortiment van topkwaliteit kaas. Janssen heeft een dubbelfunctie. Naast CFO van Zijerveld is ze CFO van FrieslandCampina Consumer Dairy Americas. “Beide ondernemingen zijn dusdanig groot dat we nog echt ondernemerschap kunnen laten zien en heel hands on te werk kunnen gaan.” In de Americas gaat 250 miljoen euro aan omzet om. In totaal is Janssen met haar collega’s dan ook verantwoordelijk voor bijna een miljard. Het financeteam zit in Bodegraven. “Dat moet eigenlijk de kaasstad van de wereld worden genoemd. Alleen al bij Zijerveld ligt acht miljoen kilo kaas opgeslagen, maar ook bij concurrentie op een steenworp afstand ligt er een veelvoud. Consumenten denken vaak dat Gouda of Alkmaar de kaasstad van Nederland is maar eigenlijk is dat Bodegraven.” 

Ondernemend zijn 

“We kunnen lekker ondernemend zijn en dat past bij mij”, vervolgt Janssen. “We hoeven niet zestien lagen met beslisbomen door. We hebben onze eigen strategie en resultaten, nemen zelf de mensen aan en hebben zelf de facturatie in handen. Dat alles stelt ons in staat om sneller onze kaas te verkopen en echt op de klant gericht te zijn. Kortom, we kunnen echt knallen.” Zijerveld houdt kantoor in Bodegraven. Friesland Campina Consumer Dairy Americas zit in Miami en in Paramus, nabij New York. “Bij mijn financeteam hier werken vijfentwintig medewerkers. In de VS zijn dat er acht. Eens per kwartaal ben ik een week aan de andere kant van de oceaan. Financecollega’s vanuit daar komen ook regelmatig onze kant op en dan nemen we ze mee op sleeptouw naar fabrieken, klanten en alles wat ze nodig hebben om de perfecte business partner te zijn.” Zo hands on is Janssen dan ook. “Ik houd graag zaken simpel. Ik vind het belangrijk om de nadruk te leggen op het menselijk contact binnen mijn teams en tegelijkertijd samen zo goed als mogelijk zakelijke kansen te identificeren.”

“Ik vind het belangrijk om de nadruk te leggen op het menselijk contact binnen mijn teams en tegelijkertijd samen zo goed als mogelijk zakelijke kansen te identificeren.”

Melk meer waard maken 

In essentie is het bestaansrecht van FrieslandCampina het optimaal benutten van de melk van boeren op de meest duurzame manier. Meer dan de helft van de melk gaat in kaas en twee derde van de assets van FrieslandCampina zit in kaas. Kaas is dus voor FrieslandCampina van essentieel belang, constateert Janssen. “Dat mechanisme geldt ook voor duurzaamheid. Voor duurzame kaas kun je meer vragen. Niet om de consument op kosten te jagen, maar juist om broodnodige investeringen voor de boer in duurzaamheidsmaatregelen mogelijk te maken. Daarbij zie ik dat supermarkten vaak nog een hoge marge hebben. Versproducenten zoals wij werken met kleine marges. We zouden dan ook met de keten om tafel moeten om een eerlijkere verdeling te krijgen. Zodat boeren ook in staat worden gesteld om verder te investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Als we dat spel beter aan het draaien krijgen, is dat positief voor mens, milieu en planeet.” 

Concrete zaken 

Waar komt duurzaamheid het financevak in? “Ik hoor financials bij andere organisaties wel eens over rapporteren, monitoren en sturen op basis van duurzaamheidskpi’s. Daar moet ik wel wat om lachen. We hebben bij Zijerveld een groep gevormd van acht medewerkers en concreet bedacht wat we allemaal konden doen op het gebied van ESG. Daar kwamen allerlei concrete zaken uit. Bijvoorbeeld een voedselverspilling tegengaan door slimmer in te kopen, een nieuw salarishuis dat eerlijker is verdeeld en we gebruiken nu ook minder plastic tussen de plakjes kaas. Ook hebben we bij sales bepaald dat we veel meer inzetten op de verkoop van duurzame kaas dat aan de eisen van het on the way to planetproof-keurmerk voldoet. Daar hebben we ook targets opgezet. We hebben überhaupt onze ESG-targets boven onze financiële targets gezet. In het hart van ons strategiehuis. Dat geeft het belang aan. Zo zetten we maximaal in op een veilige werk omgeving en willen we onze verspilling terugbrengen met 2,6 miljoen euro per jaar. Let wel, we gooien nooit kaas weg. Die wordt geraspt of wordt weer gesmolten. We geven ook kaas aan de voedselbank met een waarde van ongeveer tweehonderdduizend per jaar.” 

Tot slot komt het gesprek met Janssen op het vak van de financial. “Ik ben een atypische CFO. Ik mag graag zaken aanpakken. Wat kan beter, sneller en duurzamer? Waarom doen we de dingen zoals we die doen? Ik vind dat financials meer een commerciële of organisatorische rol mogen aannemen. Verschuil je niet achter je cijfers of je rapporten. Als cijfers en rapportages gedigitaliseerd zijn, wat ga je als financial dan nog doen? Je kent de getallen, stroop je mouwen op en ga mee met de business en help ze waar je kan.”

Carlijn Janssen

Carlijn Janssen

Functie: CFO Zijerveld & Food & Beverages Americas (part of Royal FrieslandCampina).
Organisatie: Royal FrieslandCampina.
Leeftijd: 39.
Thuissituatie: Samenwonend met vriend en twee zoontjes, Mees (8 jaar) en Noud (7 jaar). 
Ambitie: CFO van Ajax.
Grootste uitdaging: Langzamer praten.
Ik heb een hekel aan: Mensen die komen met problemen, denk altijd in oplossingen.
Favoriete dingen: Formule 1 en Ajax.