de toekomst

Jan Geschiere (33)

CFO bij Solynta

“We staan met onze aardappelzaden aan de vooravond van iets moois”

Jan Geschiere (33) is CFO bij Solynta, een aardappelveredelingsbedrijf dat een revolutie teweegbrengt met haar zadentechnologie. Daarmee hoeven aardappels niet meer gepoot te worden vanuit een aardappel van de vorige plant, maar worden ze geplant vanuit zaden die zijn veredeld. “Het is gaaf dat we op deze manier het voedselsysteem duurzamer kunnen maken.”

Foto's: Diederik van der Laan

Geschiere studeerde algemene economie aan de Rijksuniversiteit in Groningen, gevolgd door een master in finance. “Daar kreeg ik vooral een goed beeld van financiële economie. Denk aan lesstof over kapitaalmarkten, beurzen en optiewaarderingen.” Hij dook na het afstuderen de consultancy in en ging bij Bain & Company aan de slag. “Daar was ik strategieconsultant. Voor private equity-partijen nam ik ondernemingen waarin ze wilden investeren onder de loep. Daarnaast hielp ik corporates met grote strategietrajecten. Dat strategisch nadenken vind ik leuk. Ik denk dat ik daar het meeste waarde kan toevoegen. De projecten daar duurden tussen de drie en zes maanden. Daarna verliet je het bedrijf weer en vernam je meestal niet meer hoe het nu ging met het project. Via een recruitmentbureau kreeg ik de vraag of een functie bij Solynta mij wat leek. Daarbij moet je weten dat mijn vader vroeger aardappelteler was en ik dus met aardappelen op ben gegroeid. Ik heb een passie voor de sector. Daarbij kwam dat ik zelf aan de knoppen wilde zitten en zelf wilde kunnen besluiten. Dit was de uitgelezen mogelijkheid.” 

Intellectuele uitdaging 

“Waar gaat het heen met het bedrijf?”, stelt Geschiere de hamvraag. “Ik vind het leuk om daarover na te denken. Daarbij kun je vanuit finance het hele plaatje overzien. Ik moet namelijk veredelaars niet vertellen hoe een plant werkt. Bij veredelen combineer je door kruising, selectie en andere methoden gunstige eigenschappen in gewassen. Daar weten zij veel meer van. Maar ik kan wel onze organisatie en onze financiën overzien en op basis daarvan rapporteren en advies geven over wat de juiste kant is om op te gaan. Dat is een intellectuele uitdaging. Nu wist ik wel veel over de financiële wereld, maar minder over managementcontrol en de praktische kant van de financiële huishouding van een bedrijf. Bijvoorbeeld over de jaarrekening, over de basis van fiscaal recht en het vormgeven van interne beheersing. In gesprekken met onze CEO Hein Kruyt kwamen we erop dat het goed zou zijn om de opleiding tot registercontroller te volgen. Dat ben ik gaan doen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hein is zelf ook registercontroller en hij is zelf CFO geweest. Hij heeft me vanuit die ervaringen ook heel goed kunnen helpen in de voor mij nieuwe CFO-rol.”  

Strategische partnerships 

Geschiere hoeft alleen zijn scriptie nog in te leveren. “Ik hoop eind dit jaar afgestudeerd te zijn. De scriptie gaat over strategische partnerships in R&D en hoe je die het beste, vanuit een management control-bril gezien, kunt aansturen. We hebben bij Solynta ook die partnerships en de vraag daarbij is hoe je losse bedrijven toch zo goed mogelijk laat samenwerken. Het antwoord zit, dat blijkt tot nu toe uit mijn onderzoek, in het feit dat je van tevoren goed de samenwerking moet structureren. Zo kun je in de praktijk flexibel zijn. Zo kun je je binnen de samenwerking telkens aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dat structureren gaat dan over het neerzetten van structurele overleg- en besluitorganen. Daarmee trek je samen nauwgezet op en zo verliest de een de ander niet gaandeweg het traject.” 

Met campingfrans naar Congo

Tussen zijn bachelor en masteropleiding in volgde Geschiere een bijzondere stage bij Heineken in Kinshasa, de hoofdstad van Congo. “Ik dacht: ik spreek wel een mondje Frans. Maar dat was eigenlijk campingfrans. In de praktijk moest ik een hoop bijleren en daar ben ik ook wel tegen mezelf aangelopen. De stage was uitermate interessant en een flink avontuur. ‘Hier is je bureau, hier is je taak en starten maar.’ Daarmee begon ik op de financeafdeling met het aandragen van projecten voor kostenbesparingen. Ik verbaasde me nog steeds over hoe groot het land eigenlijk was. Het is bijna net zo groot als West-Europa. Daarnaast vond ik het knap dat Heineken het in een moeilijke situatie toch gelukt was daar een markt op te bouwen. Primus is daar het grootste bier van het land. Dat in een land dat in het oosten nog actieve conflicten kent, dat weinig infrastructuur heeft buiten Kinshasa om en dat een van de minst ontwikkelde landen ter wereld is.”

Positief over opleiding 

De RC-opleiding is een schot in de roos, zegt Geschiere. “Het jammere was dat ik een deel van de opleiding tijdens de coronaperiode heb gedaan, met daardoor dus vaak sessies via Zoom. Ik ben desondanks heel positief over de opleiding. De EMFC-opleiding heeft goede, vakkundige docenten, gastsprekers uit de praktijk en je kunt sparren met je medestudenten die op een soortgelijke plaats in hun ontwikkeling zitten. Zij zitten allemaal met dezelfde dillema’s en je kunt met hen gezellig een borrel drinken. Aan welk vak ik het meeste heb gehad? Ik denk dat dat het vak is dat mijn medestudenten het saaist vonden: financiële verslaggeving. Terwijl ik vrijdag daar kennis over opdeed, kon ik die kennis dinsdag in de praktijk brengen tijdens gesprekken met onze accountant over de controle van onze boekhouding. Daarbij kon ik meer dan voorheen een sparringpartner voor de accountant zijn. Ik moet wel zeggen dat de RC-opleiding naast een volledige baan zwaar is. Maar goed, het einde is in zicht...” 

Gegroeid naar honderd medewerkers 

Geschiere is nu vijf jaar CFO bij Solynta. “Toen ik begon hadden we zo’n dertig mensen in dienst. Iedereen was toen gefocust op R&D. Ik mocht als rechterhand van de CEO de organisatie opbouwen. Gaandeweg zijn we gegroeid naar nu honderd medewerkers. We kennen nu afdelingen zoals business development, supply chain, ICT, HR en finance. Vanuit de business developer-rol ben ik met het bedrijf meegegroeid en heb ik me gespecialiseerd naar de CFO-rol. De ontwikkeling die Solynta daarbij doormaakt, is erg interessant. We moeten als klein bedrijf alvast groot denken omdat onze zaadveredelingstechnologie heel veel potentie heeft. Ik denk zelfs wereldwijd. We hebben daarom bijvoorbeeld alvast een ERP-systeem geïmplementeerd.” 

De innovatie in veredeling is geboren vanuit verwondering, zegt Geschiere. “Hoe kan het dat voor bieten, uien en wortels er regelmatig nieuwe rassen en zaden worden gekweekt, terwijl we aardappels nog telkens op eenzelfde manier aan het telen zijn? Bintje, een van de meest bekende aardappelrassen, is bijna honderdtwintig jaar oud. Telen gaat tot nu toe zo: je oogst tien knollen en daar plaats je er een van terug om weer op te kweken. Het is zo een kopieermachine, in het geval van Bintje sinds honderdtwintig jaar geleden. Wij hebben een methode ontwikkeld waarmee je dus ook sneller nieuwe rassen kunt ontwikkelen. We hebben daar lang onderzoek en ontwikkeling mee gedaan, maar we zijn nu klaar om de markt op te gaan. Het is gaaf dat we op deze manier het voedselsysteem duurzamer kunnen maken.” 

“Ik vind het gaaf dat we het voedselsysteem duurzamer kunnen maken met onze zaden.”

Sterkere rassen 

Er zitten volgens de CFO tal van voordelen aan aardappels kweken met zaden. “Het grootste voordeel is dat je genetisch gezien sterkere rassen met verbeterede eigenschappen kunt maken. Die aardappels krijgen minder snel ziektes en hoeven niet te worden bespoten met pesticiden. Ook is het logistiek voordeel groot. Om op een hectare aardappelen te poten, heb je nu 2.500 kilo aan aardappels nodig. Terwijl wij maar 25 gram aan zaden nodig hebben. Die zaden kun je per koerier verzenden. Of dit een wereldwijde doorbraak kan betekenen? Ja, daar geloof ik in. Maar er zit een ‘maar’ aan. In bijvoorbeeld Brazilië zijn de omstandigheden anders dan in Nederland. Dus moet je daar een variatie van de zaden zien te ontwikkelen die daar past. Het kost tijd voordat je die goede variant hebt. Je moet namelijk rekening houden met het lokale klimaat en de daar zich voordoende ziektes. De nieuwe gemaakte zaden zouden we dan ook ter plaatse moeten testen. Evenwel is het gevoel binnen het bedrijf dat we aan de vooravond staan van iets groots. Ik houd daar als voorzichtige CFO wel een slag om de arm. Het moet nog maar ook allemaal gebeuren.” 

Voedselsysteem duurzamer maken 

Geschiere maakt deel uit van de next generation. Een generatie die betrokken is bij het klimaat en daar desnoods de barricades voor op wil. “Ik zou zelf niet zo snel op de A12 gaan zitten.” Lachend: “Dan ben ik veel te bang dat ik overreden word. Maar ik vind het wel gaaf dat we het voedselsysteem duurzamer kunnen maken met onze zaden. We kunnen hierdoor de aardappelteelt beter en efficiënter maken. Dat biedt ook een oplossing voor de bevolkingsgroei. Door telen met zaden gaat de impact op het milieu omlaag. We zijn daarmee deel van de oplossing omdat de aardappel een van de grootste gewassen ter wereld is.” 

De CFO ziet dat aandeelhouders en investeerders steeds vaker willen weten wat de impact van het bedrijf op de maatschappij is. “Die vraag rolt daarom ook finance in. Als finance zijn we goed gepositioneerd om hier over te rapporteren. Als objectieve rekenmeester moeten we ook betrouwbare niet-financiële informatie voor sturing aan managementteams opleveren. We zijn hier dan ook, met ons kleine team van drie financemedewerkers, mee bezig. Financiële scorekeeping gaat verbreden naar rapporteren over niet-financiële waarden. Denk aan CO2 of biodiversiteit. In businesscontrol word je in de toekomst geacht ook te kunnen adviseren over die waarden. Kortom, het vak verbreedt en verandert. Daar moeten we als financials en als CFO op inspringen.”

Jan Geschiere

Jan Geschiere: “Het vak verbreedt en verandert. Daar moeten we als financials en als CFO op inspringen.”

Jan Geschiere

Functie: CFO.  
Organisatie: Solynta.
Leeftijd: 33. 
Ambitie: Mijn steentje bijdragen aan een betere en duurzamere voedselvoorziening.
Grootste uitdaging: Als innovatieve onderneming met een nieuw product is onzekerheid een constante. Hoe zet je de juiste koers uit als de kaart van het gebied nog gemaakt moet worden?   
Ik heb een hekel aan: Mensen die zeggen ‘zo is het nou eenmaal’.  
Favoriete dingen: Een innovatieve omgeving en een team met een duidelijke missie.