in de sector

Stefan van Heukelum

manager finance decision support KLM

"De CFO-rol lijkt mij ontzettend gaaf"

 

Als Stefan van Heukelum op verjaardagen komt, krijgt hij wel eens kritische vragen over zijn werk bij KLM. Bijvoorbeeld over hoe KLM de transitie gaat maken naar een duurzamere operatie. “Het zijn terechte vragen en ik vertel dan graag hoe wij een toekomst zien waar we als KLM op een duurzamere manier mensen aan elkaar kunnen verbinden. Welke stappen we daar nu en in de toekomst bij kunnen zetten. Daarnaast vind ik het nog steeds een ontzettend mooi bedrijf en een sterk Nederland merk”, zegt de manager Finance Decision Support.

Stefan van Heukelum - KLM

Fotografie: Diederik van der Laan

Na het afronden van zijn master in finance & investment werkte Van Heukelum twee jaar in de non-profit sector voor een IT-stichting. Na die twee jaar wilde hij als trainee aan de slag en kwam KLM op zijn pad. “Ik was ontzettend blij dat ik kon starten in het financieel management traineeship van de KLM. Wat me heel leuk leek aan KLM, en dat is ook wel gebleken, dat het een ontzettend complexe, uitdagende organisatie is. Wij hebben meer dan tweehonderd vliegtuigen binnen de KLM-groep die dagelijks de hele wereld overvliegen. Dat vereist dat we heel slim plannen. We moeten ons bedrijf, ons netwerk en onze resources waarvan we gebruikmaken goed organiseren. Daarnaast: de luchtvaart is een sector die gekenmerkt wordt door stevige concurrentie, vooral op prijs. Daardoor zijn de marges over het algemeen laag. Wij moeten onze investeringen zodoende strak managen, onze kosten onder controle houden en onze besluitvorming zo efficiënt en optimaal mogelijk doen. Als financial kun je daar een grote rol in spelen. Daarnaast vind ik KLM een prachtig mooi merk in Nederland. Dat sprak me enorm aan toen ik in 2015 startte.”


Transitie naar duurzamere operatie

Het gesprek komt al snel op het onderwerp duurzaamheid en de verduurzamingsopgave waarmee ook KLM te maken heeft. Van Heukelum: “Wij als luchtvaartindustrie en wij als luchtvaartbedrijf hebben een enorme opgave om een transitie te maken naar een duurzamere operatie. De luchtvaart is verantwoordelijk voor ‘slechts’ twee procent van de wereldwijde uitstoot, maar toch staan wij volop in de belangstelling. De sector wordt in één adem genoemd met verduurzamen. Als bedrijf kijken wij daarom kritisch naar hoe wij onze strategie daarop kunnen bouwen. Hoe kunnen wij onze operaties verduurzamen? Welke stappen kunnen wij zetten? Technologie is daarin uiteraard essentieel en sommige stappen kunnen we nu al zetten. Wij investeren bijvoorbeeld in duurzame kerosine. Maar de productie daarvan is nog laag en de prijs hoog. Daar ligt voor ons dus ook het vraagstuk hoe we vliegen wel betaalbaar en rendabel kunnen houden.”


Een andere verduurzamingstap voor KLM is het gebruikmaken van de nieuwste vliegtuigen. Het bedrijf zet sterk in op vlootvernieuwing, zegt Van Heukelum. “De nieuwste vliegtuigen verbruiken veel minder kerosine en produceren veel minder geluid dan de oudere toestellen. Zo vervangen we onze oudere cargo Boeing 747's met Airbus A350F’s die veertig procent minder CO2 uitstoten. Duurzaamheid is dus een zeer belangrijk onderwerp bij KLM. De strategie voor de komende tien jaar is doordrongen met dit onderwerp.”


Ontzettend leuke opdracht

Duurzaamheid is een onderwerp dat Van Heukelum heel belangrijk vindt, maar het is niet het onderwerp waar hij zich in zijn functie mee bezighoudt. Hij houdt zich namelijk bezig met de digitale transformatie van de finance-afdeling. “Na mijn traineeship kreeg ik in 2017 van de toenmalig corporate controller een ontzettend leuke opdracht. Namelijk om uit te zoeken wat data science, machine learning en AI konden betekenen voor de finance-functie. Ik heb toen een team van datascientist en data-analisten opgezet en we hebben twee jaar lang veel geëxperimenteerd en concepten opgezet. Daarnaast was er ook een team bezig met het automatiseren en digitaliseren van onze rapportages. Na verloop van tijd bewezen deze initiatieven hun waarde en hebben we er één centrale afdeling van gemaakt: de afdeling Finance Decision Support. Op deze afdeling komt alles samen. Van data governance en data ownership tot dataopslag en datadistributie. Dat resulteert uiteindelijk in dataconsumptie. Dus dashboarding, reporting, machine learning en AI of andere applicaties die gevoed worden met financiële data. Ik mag leidinggeven aan deze afdeling vol met talentvolle professionals.”

.

“Ik mag leidinggeven aan een groot team en dat ervaar ik elke dag als een nieuwe leerschool.”

Hard geraakt door de coronacrisis

De afdeling heeft in de eerste jaren flinke stappen gezet in de digitale transformatie van de financeprocessen en het creëren van waarde door nieuwe inzichten. De coronacrisis, KLM werd hard geraakt, zette een rem op de ontwikkeling. “We konden niets anders zeggen dan: alles wat niet noodzakelijk is, zetten we op pauze. De operatie draaiende houden, zo goed en kwaad mogelijk, kreeg voorrang. Voor mijn gevoel zijn we nu weer ergens aan het begin van een nieuwe S-curve. Die S-curve zit sterk in de verdere processtandaardisatie en -optimalisatie en het trainen van onze mensen in het gebruik van de technologieën. Wij zijn veel meer in end-to-end-processen en toepasbaarheid gaan denken. In het begin keken we voornamelijk naar de technische kant van analytics en data. Wat kunnen we doen met process mining, machine learning en AI? Nu komt er veel meer focus op het neerzetten van een gestandaardiseerd proces, waar goede data uitkomen. Dat kunnen we vervolgens weer gebruiken om waarde te creëren.”

Bredere eindverantwoordelijke rol

Van Heukelum heeft de afgelopen jaren mooie stappen gezet op de afdeling, maar zijn ambitie reikt verder. “Ik heb mijn titel van registercontroller en ben breder financieel opgeleid. Daarnaast ben ik bezig met een managementprogramma aan de Londen Business School. Mijn interesse is breder dan alleen data en analytics. Ik vind het ontzettend gaaf om hele complexe projecten en vraagstukken op te pakken. Ik vind het interessant om een vraagstuk op te pakken zoals: hoe gaan we een organisatie inrichten op een veranderde digitale omgeving? Wat hebben we daarvoor nodig? Er zit een groot stuk corporate entrepreneurship in en voor die projecten loop ik warm. Een volgend programma bij finance of een volgende uitdaging, zit minder direct op het digitale vlak. Ik heb de ambitie om een bredere, eindverantwoordelijke rol in finance te vervullen. De kennis die ik hier heb opgedaan, kan ik daarbij mooi meenemen. Ik hoop vervolgens dat het dataconceptueel denken, zoals wij hier doen op onze afdeling, zich als een soort van olievlek in de organisatie verspreidt. Daaraan kan ik bijdragen.”

Rugzak verder vullen

Van Heukelum wil, richting een eindverantwoordelijke rol, zijn rugzak verder vullen. “Er is nog genoeg voor mij te leren op de hardere kant van finance. Ik wil dus die breedte van de financerol opzoeken en daarnaast mij verder ontwikkelen als leidinggevende. Ik vind het heel interessant om te kijken hoe je mensen tot hun volledige potentieel laat komen. In mijn huidige rol mag ik leidinggeven aan een groot team en dat ervaar ik elke dag als een nieuwe leerschool. Hoe laat ik mensen tot bloei komen? Hoe help ik ze om kleine stapjes buiten hun comfortzone te zetten? Zodat ze hun vaardigheden en persoonlijkheid laten groeien. Uiteindelijk lijkt mij de rol van CFO ontzettend gaaf. Omdat je dan echt de eindverantwoordelijke bent van een bedrijf. Daarbij heb je naast de CEO de rol van co-piloot, om maar in luchtvaartermen te blijven. Veel samenwerken met de business, vooruitkijken naar de lange termijn en scenario’s bespreken. Dat zijn absoluut elementen waar ik naartoe wil werken.”

.

Stefan van Heukelum - KLM

Van Heukelum: “De nieuwste vliegtuigen verbruiken veel minder kerosine en produceren veel minder geluid.”

Stefan van Heukelum

Functie: manager Finance Decision Support
Organisatie: KLM.
Leeftijd: 34.
Ambitie: Elke dag een keer de tijd vergeten, omdat je zoveel plezier hebt in wat je doet.
Grootste uitdaging: Af en toe echt stilstaan bij zaken.
Ik heb een hekel aan: Te lang stilstaan.
Favoriete dingen: Mijn gezin, mijn boekenkast, alles in/op zee, muziek.