1 OP 1

Reyna Cakmak, businesscontroller Logistiek en Keten bij Ahold Delhaize,
en Martijn de Roode, businesscontroller bij Bouter Group

“De RC-titel is een prachtige manier om jezelf te profileren”

In de rubriek één op één gaan twee registercontrollers met elkaar in gesprek over het vak en over de toekomst van het vak. Welke toekomst zien zij voor zichzelf? Reyna Cakmak, businesscontroller Logistiek en Keten bij Ahold Delhaize, en Martijn de Roode, vanuit consultancybureau TriFinance businesscontroller bij Bouter Group, geven antwoord. “Ik heb er mijn hele leven plezier van dat ik nu de RC-titel draag.”

Martijn de Roode

Naam: Martijn de Roode.
Functie: Business controller
Organisatie: TriFinance - Bouter Group a.i.
Leeftijd: 35.
Ambitie: Continue mezelf blijven ontwikkelen in de breedste zin van het woord.
Grootste uitdaging: Werk en privé in evenwicht houden.
Ik heb een hekel aan: Onrecht.
Favoriete dingen: Schaken, calisthenics, zonvakanties.

Reyna Cakmak

Naam: Reyna Cakmak.
Functie: Business controller Logistiek en Keten.
Organisatie: Ahold Delhaize.
Leeftijd: 32.
Ambitie: Carrière in finance verder ontwikkelen.
Grootste uitdaging: Gezonde balans tussen werk en privé. 
Ik heb een hekel aan: Negativiteit.
Favoriete dingen: Reizen, sporten, familie en vrienden.

Jullie hebben in maart 2023 de RC-titel behaald. Wat was de reden om de opleiding te volgen?

Cakmak: “Voor mijn RC-opleiding heb ik de opleiding economie en bedrijfseconomie gevolgd en vervolgens een master in finance gehaald. Dat waren brede opleidingen, waar je vele kanten mee op kunt. Met deze diploma’s op zak ging ik aan de slag als business-analist bij Brocacef. Daar kwam ik in een team met businessanalisten en businesscontrollers. Al snel kwam ik erachter dat ik ook richting controlling wilde gaan. Ik wilde mijn kennis daarover verder verbreden. De RC-opleiding was daarvoor de perfecte opleiding. Ik zie het ook als de opmaat voor mijn verdere carrière in finance. Om door te kunnen stromen naar verschillende functieprofielen.”

De Roode: “Ik heb eerst de hbo-opleiding bedrijfseconomie gedaan en vervolgens de HOFAM-opleiding tot qualified controller. Dat was post-hbo. Dankzij deze titel kreeg ik een vrijstelling om de RC-opleiding te volgen. Een academische opleiding en een mooie aanvulling op de QC-titel. Ik wilde mij verder verbreden en verdiepen in het vak van controller. Bovendien heb ik er, daar ga ik vanuit, mijn hele leven plezier van.”

Waar staat de RC-titel voor in jullie ogen?

De Roode: “Ik heb het idee dat als je de titel op zak hebt, je je minder hoeft te bewijzen. Het toont aan dat je over de noodzakelijke kennis beschikt om het controllersvak uit kunnen voeren. Sinds ik de titel draag, word ik ook vaker benaderd via LinkedIn. Ik word meer gevonden.”

Cakmak: “Ik onderschrijf dit volledig. De RC-titel associeer ik direct met kennis. Je hebt een stap voor op de arbeidsmarkt. Gevoelsmatig heeft mij de titel ook geholpen richting mijn nieuwe werk. Voorheen was ik businesscontroller bij BENU en sinds 1 augustus ben ik aan de slag als businesscontroller Logistiek en Keten bij Ahold. Ook ik werd meer benaderd via LinkedIn nadat ik had vermeld dat ik mijn diploma had gehaald. De RC-titel is een prachtige manier om jezelf te profileren.”

In toenemende mate worden soft skills steeds belangrijker voor controllers. Waar merken jullie dat aan?

Cakmak: “Bij mijn vorige werkgever BENU hadden wij een talentenprogramma. In dat programma werd veel aandacht gegeven aan intervisiesessies. Hoe bespreek je een onderwerp of probleem met collega’s? Dat kunnen ook collega’s zijn die niet werkzaam zijn in finance. Hoe ga je daarmee om? Tijdens de opleiding was er ook veel aandacht voor soft skills en kon je van medestudenten leren hoe je omgaat met verschillende situaties.”

De Roode: “Ik merk in mijn werk dat er steeds meer behoefte komt aan het vertalen van data en informatie. Bijvoorbeeld aan it’ers of mensen in de productie. Tijdens de opleiding heb ik geleerd hoe je die vertaling maakt. Hoe ga je met die mensen, de non-financials, in gesprek? Ik heb dagelijks te maken met de collega’s die in de supply chain werken. Het is aan mij de taak om de financiële informatie te vertalen naar hapklare brokken, zodat zij de informatie kunnen gebruiken in het productieproces. Aan sec de data hebben zij niets.”

“De RC-titel associeer ik direct met kennis. Je hebt een stap voor op de arbeidsmarkt.” 

Jullie zijn nu lid van de VRC. Wat verwachten jullie van de vereniging?

De Roode: “Ik vind het belangrijk dat de vereniging een goede visie heeft op wat belangrijk is voor controllers. Dat het duidelijk is voor de leden waarvoor we bij de vereniging terechtkunnen. Dat er goede cursussen en trainingen worden aangeboden. Bijvoorbeeld over kunstmatige intelligentie. Dat is techniek die steeds belangrijker wordt. Wat kunnen wij er als controllers mee? Hoe kunnen wij met AI waarde toevoegen aan de organisatie waarvoor we werken? Wij hoeven namelijk niet bang zijn dat het ons werk wegneemt. Ons werk wordt er alleen maar makkelijker van.”

Cakmak: “Als controllers zijn wij meer dan ooit bezig met data en het analyseren daarvan. Veel meer dan met financial accounting. Ik vind het belangrijk dat er vanuit de VRC een cursusaanbod is dat ingaat op de nieuwe technieken en hoe we daarmee om gaan. Naast AI denk ik dan ook aan process mining en data analytics. Als jonge generatie kunnen wij daar denk ik redelijk goed mee omgaan, maar er zijn ook controllers die al veel langer in het vak zitten. Voor hen is het ook zeer relevant dat zij weten wat ze met de nieuwste technieken kunnen.”

Hoe kijken jullie naar jullie eigen carrière?

Cakmak: “Ik ben heel erg doelgericht. Ik vind het leuk om nieuwe doelen te bereiken en te behalen. Met kleine stappen wil ik carrière maken. De nieuwste stap is mijn recente overstap van BENU naar Ahold. De tijd zal het vervolgens leren wat de vervolgstap van hieruit gaat zijn. Met mijn RC-titel op zak liggen er mijns inziens volop kansen in finance. Zo lang ik in Nederland woon, vind ik finance, en controlling in het bijzonder, heel leuk. Mochten wij als gezin ooit de keuze maken om naar een ander land te emigreren, dan weet ik niet of ik actief blijf in finance.”

De Roode: “Ik zie mijzelf zeker in finance blijven werken. Het hele vak vind ik leuk. Ik heb voor mezelf geen doelen gesteld over waar ik ooit zou willen eindigen. Ik zou wel graag over vijf jaar voor mezelf beginnen, als zzp’er aan de slag gaan. Dat geeft zoveel flexibiliteit. Ik wil nu eerst de nodige ervaring opdoen, maar daarna zie ik die stap zeker zitten. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn RC-titel op zak makkelijker binnenkom bij organisaties. Met de kennis en kunde waarover ik beschik, kan ik veel waarde toevoegen.”