Vraag het de CFO

Wouter Bos

CFO Frimex

“Het CFO-schap was een kans die ik moest grijpen”

Na het behalen van zijn master in accountancy stond Wouter Bos voor de keuze: verdergaan met de post-master opleiding om de RA-titel te halen of het bedrijfsleven in stappen. Zijn keuze viel op het bedrijfsleven. “De accountancywereld gaf mij onvoldoende ruimte om impact te maken. Ik heb daarom de keuze gemaakt om het bedrijfsleven in te stappen en de RC-opleiding te volgen”, zegt Bos.

Fotografie: Roel Dijkstra

“Ik kon mijn adviezen in de praktijk brengen en zodoende een bedrijf verder helpen”, licht Bos zijn keuze nader toe. Nadat hij in 2019 zijn RC-titel behaalde, ging Bos in maart 2022 als CFO aan de slag bij Frimex. 

Een puzzel

Hij kijkt met veel plezier terug op de RC-opleiding. Bos volgde de opleiding toen hij als financial controller werkzaam was voor ERA Contour, een ontwikkelende bouwer. “Ik vond het heel prettig om met branchegenoten, werkzaam in tal van sectoren, te sparren en te overleggen. Wat zij in sommige situaties meemaakten, was heel herkenbaar. Daarnaast was de lesstof makkelijk toepasbaar in de praktijk.” Het positieve gevoel overheerst dus bij Bos, maar hij erkent dat het soms puzzelen was. “Ik werkte vier dagen in de week en de vijfde dag, de vrijdag, zat ik in de studiebanken. Ook heeft het veel privétijd opgeslokt. Ik werkte veertig uur, maar dat moest in tweeëndertig uur kantoortijd worden ingevuld. Daardoor heb ik regelmatig ’s avonds en in het weekend moeten werken om ervoor te zorgen dat het werk klaar was. Daarvoor moet je privé wel het nodige laten. Dat moet je in goed overleg organiseren.”

“Mijn dochter was, toen ik de studie volgde, net geboren. Dit zorgde er uiteraard voor dat de nachten niet altijd rustig waren. Gelukkig heb ik met mijn vrouw daar duidelijke afspraken over kunnen maken. Op mijn werk heb ik op een gegeven moment ook bepaalde keuzes gemaakt omdat ik simpelweg niet alles kon doen in de tijd die ik ervoor had. Zodra ik de studie had afgerond, merkte ik dat er heel veel privétijd voor terugkwam. De studie kost gewoon tijd, maar ik heb er totaal geen spijt van. Het is een investering in iets heel moois: je wordt veelzijdig opgeleid om zodoende als controller voorbereid te zijn op uiteenlopende zaken.”

Strategisch nadenken

Op 34-jarige leeftijd mag Bos zich dus al CFO noemen. Het resultaat van duidelijke doelen stellen. “In de tijd dat ik de accountancy-opleiding volgde, was mijn doel om partner te worden van een accountancykantoor. Toen ik de overstap maakte naar het bedrijfsleven en mijn RC-titel haalde, had ik mezelf voorgenomen dat ik ook ergens directeur wilde worden. Ik moet toegeven dat het CFO-schap snel is gekomen, maar ik vond dat ik de kans moest grijpen toen die zich aandeed. Ik was er klaar voor om strategisch verantwoordelijk te zijn.”

Leuk speelveld

De dynamische wereld van projecten trok Bos over de streep om aan de slag te gaan bij Frimex. Het bedrijf ontwerpt, installeert en onderhoudt projecten op het gebied van koeltechniek, klimaattechniek, elektrotechniek en grootkeukentechniek in de retail en hospitality. “De processen bij Frimex waren snel herkenbaar voor mij. Daarnaast maakte ik mijzelf het financiële deel snel eigen omdat hier gelijkenissen in zaten met ERA Contour. Dat stelde mij in mijn begintijd in staat om veel tijd te besteden aan het leren kennen van de medewerkers, de rest van de organisatie en de cultuur. De dynamiek sprak mij al snel aan. Het zijn van het begin tot het einde verschillende disciplines. Waarbij medewerkers zowel op kantoor als in het veld keihard aan het werk zijn. Zij hebben allemaal verschillende achtergronden. Van monteurs tot projectleiding en van administratie tot werkvoorbereiding. Dat zorgt voor een dynamisch speelveld om op de acteren. Tegelijkertijd is het ook complex en daardoor uitdagend om de disciplines bij elkaar te smeden tot één geheel.” 

“Ik was er klaar voor om strategisch verantwoordelijk te zijn.”

Waar ben ik aan begonnen?

Hoewel het CFO-schap zich vroeg in zijn carrière aandiende, heeft Bos nooit getwijfeld. “Ik zit hier nu ruim anderhalf jaar. In de tussentijd zijn er goede en minder goede momenten geweest. Ik heb mijzelf ook wel eens de vraag gesteld: waar ben ik aan begonnen? Maar dat is inherent aan het maken van een dergelijke stap. Ik ben tegen zaken aangelopen waar ik voorheen als controller nooit mee te maken had. Het financiële aspect van deze baan had ik snel onder de knie en het leidinggeven van een afdeling was voor mij ook niet onbekend. Maar dat nu te doen voor een gehele organisatie waar 325 medewerkers een mening hebben, is uitdagend. Net als het nadenken over een strategie waar we over een aantal jaar willen staan. Dat waren voor mij nieuwe dingen. De ene keer is het makkelijker om een keuze te maken dan de andere keer. Daarbij is het ook belangrijk dat je de medewerkers meeneemt. Dat vraagt een juiste manier van communiceren en weten welke mensen je hierbij kunnen helpen.” 

Impact maken

Aan een vertrek bij Frimex denkt Bos absoluut nog niet, maar hij heeft wel nagedacht over zijn toekomst. “Ik denk dat je in een organisatie zes tot acht jaar op een positie kunt zitten en impact kunt maken. Maar daarna is het tijd voor iets nieuws. Dat is mijn visie. Ik heb wel eens geroepen dat ik ergens algemeen directeur wil worden. Waar dat ook maar mag zijn... Ik ben altijd op zoek naar uitdagingen en nieuwe zaken. Ik zit nu heel goed bij een projectorganisatie, maar misschien maak ik ooit wel de overstap naar de ict-wereld. Dat vind ik ook ontzettend interessant omdat ik graag processen digitaliseer. In de basis wil ik plezier hebben in wat ik doe en het gevoel hebben dat ik impact kan maken. Dan kan op een gegeven moment de conclusie zijn dat een organisatie behoefte heeft aan een ander geluid.”

Jonge honden

Bos is niet de enige ‘jonge hond’ in het directieteam van Frimex. CEO Bart Buijks is 38 jaar oud. “Ik vind het van lef getuigen dat onze eigenaar VDK-groep ons het vertrouwen heeft gegeven om deze posities te bekleden. Bart is ook voor het eerst CEO en heeft net als ik twee jonge kinderen. Wij kunnen het heel goed met elkaar vinden. Samen zijn we aan het ontdekken hoe we zaken het beste kunnen aanpakken. Hoe kunnen we het beste met de medewerkers omgaan? Wat is ervoor nodig om hen te overtuigen van onze visie? Wij zijn vol ambitie om allerlei dingen te verbeteren, maar we weten ook dat we niet te radicaal te werk moeten gaan. Anders raak je mogelijk medewerkers kwijt. Ik ben eerlijk en open in mijn communicatie en probeer gedegen antwoord te geven op vragen. Daarnaast wil ik graag consistent zijn in de keuzes die we maken, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Nu, na anderhalf jaar, merken we dat het vertrouwen groeit. Samen willen we deze organisatie verder laten groeien.”

  

Wouter Bos, CFO Frimex

“Ik denk dat je in een organisatie zes tot acht jaar op een positie kunt zitten en impact kunt maken.”

Wouter Bos

Functie: CFO.
Organisatie: Frimex.
Leeftijd: 34.
Ambitie: Organisatie en mensen laten groeien.
Grootste uitdaging: Vertrouwen krijgen van de medewerkers door deze mee te nemen in de visie van de organisatie.
Ik heb een hekel aan: Gesloten cultuur waarbij iedereen op eieren loopt.
Favoriete dingen: Optimalisatie van processen waarbij digitalisering een centrale rol speelt.