DNB-baas: 32-urige werkweek 'verkeerde medicijn' voor economie
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, heeft zich kritisch uitgelaten over de looneis van 7 procent die FNV voor volgend jaar heeft gesteld. In het programma Nieuwsuur waarschuwde hij dat een dergelijke verhoging de inflatie verder zal aanwakkeren.
Volgens Knot zou een loonstijging van 7 procent de inflatie in 2026 met een extra procentpunt laten toenemen. "Dat betekent simpelweg dat de prijzen van uw en mijn boodschappen nog langer zullen blijven stijgen", aldus Knot. Hij benadrukte dat de partijen aan de cao-tafel hier goed rekening mee moeten houden.
Stijgende inflatie
Knot merkte verder op dat de inflatie in Nederland steeds meer begint af te wijken van het Europese patroon, en dan niet in positieve zin. "Terwijl de inflatie in Europa gestaag afneemt richting de door ons gewenste 2 procent, begint de inflatie in Nederland juist weer te stijgen", aldus de DNB-president.
Daarnaast sprak Knot zich uit tegen de FNV-eis voor een vierdaagse werkweek van 32 uur. Hij noemde dit "het verkeerde medicijn voor de Nederlandse economie op dit moment," vooral gezien de krapte op de arbeidsmarkt, die hij als "het grote probleem" voor de komende jaren ziet.
Nog nooit zoveel nieuwe vrouwelijke bestuurders bij beursbedrijven
Bijna een derde van de nieuwe bestuurders bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven was dit jaar een vrouw. Dat aandeel was niet eerder zo hoog. Dat blijkt uit de Female Board Index 2024, die de Tilburgse hoogleraar Mijntje Lückerath voor de achttiende keer heeft opgesteld. Vorig jaar ging het nog om 13 procent.
In totaal waren 8 van de 25 nieuwe bestuurders vrouw, meldt Lückerath in het rapport waarin ze jaarlijks de man-vrouwverhoudingen bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen onderzoekt. Doordat er dit jaar ook zes vrouwelijke bestuurders aftraden, steeg het aandeel vrouwen in de raden van bestuur maar beperkt.
Sinds 1 januari 2022 geldt een wettelijk quotum voor raden van commissarissen van Nederlandse beursbedrijven. Dat betekent dat deze voor minimaal een derde uit vrouwen en voor minimaal een derde uit mannen moeten bestaan. De nieuwe commissarisbenoemingen zijn al drie jaar relatief gelijk verdeeld over mannen en vrouwen, aldus het rapport.
AI in hoog tempo prioriteit in financiële rapportage en audit
Nederland wijkt op drie punten opvallend af van andere landen als het gaat om investeren in of gebruiken van kunstmatige intelligentie bij financiële rapportage en controle. Investeringen in AI blijven achter en vrees voor privacyschendingen is groter, terwijl de zorgen over het verdwijnen van banen door AI juist lager zijn dan in andere landen. Dat blijkt uit een onderzoek dat KPMG wereldwijd heeft uitgevoerd onder 1800 leidinggevenden op het gebied van financiële verslaggeving in grote economieën, waarvan 100 uit Nederland.
Gebruik van AI bij financiële rapportage
Kunstmatige intelligentie verandert de financiële rapportage en audit snel. Het wordt niet langer gezien als toekomstmuziek, maar heeft prioriteit voor auditors en organisaties. Bijna drie kwart van de bedrijven wereldwijd experimenteert of gebruikt vandaag de dag kunstmatige intelligentie bij hun financiële rapportage en audit. De verwachting is dat dit cijfer naar 99% over drie jaar zal stijgen. 64% van alle ondervraagde bedrijven verwacht van hun auditors dat zij een rol vervullen in het evalueren van hun gebruik van AI in financiële rapportage. De inzet van AI zal de kwaliteit kunnen verhogen, meer data kan worden bekeken en er zal meer continu en voorspellend te werk kunnen worden gegaan.
Nederlandse bedrijven investeren minder
In het wereldwijde onderzoek komen drie opvallende punten naar voren voor Nederland. Wereldwijd willen meer bedrijven de komende 3 jaar hun investeringsbudget voor AI verhogen. Maar liefst 45% van de Nederlandse bedrijven geeft aan hun AI-budget met 25% te willen verhogen. Nederlandse bedrijven blijven achter in vergelijking met bedrijven wereldwijd.
Opvallend is dat bedrijven in Nederland meer zorgen hebben over gegevensbescherming, zoals persoonsgegevens en bedrijfsgevoelige informatie, door het gebruik van AI. 64% van de bedrijven in ons land hebben daar zorgen over ten opzichte van 55% wereldwijd.