Passie voor leiderschap
Let wel, Van Cuijk heeft nog steeds een passie voor leiderschap. “Altijd al gehad. Vanaf het moment dat ik studeerde wist ik dat ik CEO-posities ambieerde. Dat zit ‘em vooral in de uitdaging om samen met een grote groep mensen grote problemen kunt oplossen en de koers succesvol kunt omgooien. Terwijl die groep natuurlijk uit individuen bestaat die soms allemaal wat anders willen. Hoe kun je dan toch samen iets voor elkaar krijgen? Dat mechanisme heeft me altijd verwonderd. Daarom ook heb ik bewondering voor leiders zoals Martin Luther King en Barack Obama die met speeches mensen raken en in beweging krijgen. Dat gaat uiteindelijk over het beïnvloedden van gedrag. Je kunt nog zo goed je strategie beschrijven, kpi’s bedenken, meten, belonen en gedragscodes maken, maar dat alles is niet zo effectief als de cultuur in een organisatie. Culture eats strategy for breakfast, zei managementconsultant Peter Drucker ooit. En dat is ook zo. En een van de sterkste manieren om cultuur te beïnvloedden is vervolgens de tone at the top, oftewel leiderschap. Dat gaat over voorbeeldgedrag en hoe je dingen zegt, wanneer je ze zegt en wat je wel en niet zegt. Dat alles intrigeert mij.”
Apex International
De opleiding tot registercontroller liep mooi samen op met zijn functie van Group Financial Controller bij Apex International. Dat is een bedrijf dat rasterwalsen maakt, van groot tot klein, voor met name drukkerijen in de verpakkingsindustrie. “Onze walsen brengen vloeistof over, meestal inkt. De meeste van onze klanten zitten in de grafische industrie. Denk aan drukkers en verpakkers. Zij drukken voor alles wat in de supermarkt staat. Potten, pakken, zakjes… De drukkers bedrukken dat met hele grote printers, met een printtechnologie die flexografische druk heet. Flexografie is een rotatiedrukproces waarbij inkt via onze rasterwalsen wordt aangebracht op de drukplaat en van daaruit op het oppervlak van een etiket of een flexibel verpakkingssubstraat. Elke rasterwals en drukplaat drukt één kleur. Soms moet je tot drie, vier of zelfs wel acht verschillende kleuren over elkaar drukken voordat je het uiteindelijke beeld hebt op de verpakking. Net zoals je thuis in je printer verschillende kleuren hebt die samen een plaatje kunnen maken. Kleine walsen kun je nog met luchttransport vervoeren, maar de grote niet. Met de vrachtauto vervoeren naar klanten is dan de enige manier. Daarom hebben we op elk continent een productielocatie. We hebben onder andere fabrieken in Hapert in Nederland, in de Verenigde Staten, Brazilië en India. Vanuit daar bedienen we de verschillende werelddelen. We hebben ook specifiek een fabriek in Italië. Daar zitten van oudsher veel machinefabrikanten die we bedienen. In totaal bedienen we klanten in 110 landen.”
Bevoegdheden en verantwoordelijkheden
Toen Van Cuijk binnenkwam, groeide Apex hard. “Ze hadden één financial controller, maar dat was te weinig. We hadden destijds problemen met de informatievoorziening richting banken. We waren een soort Ferrari die 180 kilometer per uur reed in het donker op de snelweg. Zonder dashboards en zonder lampjes. Wat ik leerde bij de RC-opleiding over interne beheersing, kon ik daardoor meteen in de praktijk brengen. De leercurve was zodoende enorm steil. Hoe moet een betrouwbare boekhouding eruitzien? Hoe ga je om met intercompany-transacties? Hoe ziet de planning- en controlcyclus eruit? Hoe brengen we functiescheiding aan? Tot dan toe had iedereen tot het ERP-systeem toegang met een administratorwachtwoord. We waren een informeel bedrijf met weinig structuur. Dat liep spaak. Zodanig dat de accountant in 2015 een goedkeurende verklaring introk. Daarmee hadden we ook de urgentie te pakken om met de structuur aan de gang te gaan. Als je een klein bedrijf bent, kun je nog informeel managen. Als je er meer dan vierhonderd medewerkers hebt die werkzaam zijn op verschillende continenten, moet je procesbeschrijvingen, werkinstructies, functieprofielen, bevoegdheden en verantwoordelijkheden benoemen. Dat kan niet anders.”