Belangenverstrengeling
Belangenverstrengeling is een issue dat bij de overheid een rol kan spelen. Zaal komt met een voorbeeld van een echtpaar. “De vrouw werkt bij een overheidsinstelling en moet een opdracht geven aan een bedrijf. In dat bedrijf is haar partner werkzaam. De vrouw houdt zich een tijd afzijdig om belangenstrengeling te voorkomen, maar op een gegeven beweegt het de richting op dat de opdracht niet naar het bedrijf van haar man gaat. Dat is treurig voor de man omdat die een mooie opdracht misloopt. Dus stelt de man aan zijn vrouw de vraag: ‘kan jij nog wat voor ons betekenen?’ In zo’n situatie wil je niet terechtkomen. Maar wat moet je doen als dat toch zo loopt?”
Als Zaal dit voorbeeld bespreekt met registercontrollers werkzaam in de publieke sector, merkt hij dat zij streng zijn. “Zij zeggen: ‘Daar gaan we echt niet op in. Dat is ondenkbaar.’ In andere sectoren, zo is mijn ervaring, zijn mensen wat pragmatischer. Gelukkig komt in de praktijk een dergelijk voorbeeld niet vaak voor, maar het is goed om te zien dat controllers in de publieke sector een goede antenne hebben om belangenverstrengeling te herkennen en te vermijden.”
Wat moet de controller adviseren?
Zaal, die ook cursussen geeft over ethiek en het moreel kompas voor registercontrollers in de marktsector, komt met nog een voorbeeld. Daarin komt het verschil tussen registercontrollers werkzaam in de publieke en de marktsector weer naar voren . “Een basisschool heeft een groot tekort aan personeel. De directeur heeft het idee om een leraar aan te trekken die eigenlijk net te ver weg van de school woont. Met het openbaar vervoer naar de school komen, is eigenlijk geen optie. Hij of zij heeft ook geen rijbewijs. Dus zegt de directeur: ‘wij geven die persoon een Speed Pedelec, zo’n snelle elektrische fiets.’ Dan is de afstand tussen de school en het huis geen probleem meer. Wat moet de directeur doen? Wat moet de controller adviseren?”
Wat volgens Zaal blijkt is dat controllers die werkzaam zijn in de publieke sector, met allerlei redenen komen om die persoon niet aan te nemen. Omdat je daarmee een verkeerd precedent schept. Zaal: “Ik heb hetzelfde voorbeeld gebruikt bij controllers in de private sector en die zeggen vaak zonder twijfel: ‘doen’. Gelijk die persoon aannemen en hem of haar die fiets geven. Dan is het probleem opgelost, want er moet toch iemand voor de klas staan. Dat het niet helemaal volgens de regels is en je voor scheve verhoudingen zorgt, is van ondergeschikt belang. Ik vind het fascinerend om dat verschil te zien. Het zijn allemaal registercontrollers die hetzelfde soort opleiding hebben gehad. Alleen de ene groep is gesocialiseerd door het feit dat ze in de publieke sector werken en de andere groep doordat ze in de private sector werkzaam zijn. Dat levert een verschil op in benadering. Het is geen kwestie van goed of fout, maar de sector waarin je actief bent, bepaalt mede de belangen die je hebt en vertegenwoordigt.”
"De schoen begint te wringen voor registercontrollers als er een dilemma ontstaat over hoe strikt regels nageleefd moeten worden."
Specifieke problematiek in de zorgsector
Vanaf dit jaar geeft Raymond Zaal een nieuwe cursus over de ethiek en het moreel kompas in de zorgsector. Tijdens deze cursus wordt vanuit verschillende theoretische en praktische invalshoeken ingegaan op de ethische implicaties van actuele ontwikkelingen en innovaties waarmee registercontrollers in de zorgsector te maken hebben of krijgen. Zaal: “De gezondheidszorg kent specifieke problematiek en vraagstukken die een aparte cursus verdienen. Zoals de bekostiging van de zorg, de inzet van zzp’ers en de belangen die spelen in productie van medicijnen.”
Het Deense bedrijf Novo Nordisk is afgelopen jaar uitgegroeid tot een van de meest waardevolle beursfondsen van Europa. Het bedrijf brengt het diabetesmedicijn Ozempic op de markt. Datzelfde medicijn blijkt een erg effectief middel om snel af te vallen. Door de grote vraag die daardoor is ontstaan, zitten diabetespatiënten regelmatig zonder Ozempic. Zaal: “Deze kwestie levert verschillende ethische problemen op. Bijvoorbeeld de vraag of een diabetespatiënt voorrang moet krijgen op iemand met overgewicht. Maar behalve de beschikbaarheid, speelt ook de prijs van Ozempic een rol. De medicijnen zijn duur en worden op dit moment vooral gebruikt door mensen die dat kunnen betalen. In de Verenigde Staten is men bang dat, als dat medicijn vergoed gaat worden door zorgverzekeraars, de zorgpremies fors stijgen. En niet alleen omdat het medicijn zo duur is, maar ook omdat veel mensen het gaan gebruiken. Dat is typisch een probleem dat op het bordje van de registercontroller kan komen te liggen. Hoe ga je daarmee om? Dat bespreken we tijdens de Ethiek en Moreel Kompas voor Controllers in de Zorgsector.”