Vertrouwen in het systeem
Critici zeggen dat er geen goud achter cryptocurrencies zit en dat het daarmee geen waarde heeft. Zoals dat bij de euro wel het geval is. Daar liggen tegen de euro’s goudstaven in de kluizen van centrale banken, waaronder die van De Nederlandsche Bank. Bakker: “Vraag is of dat goud nodig is om vertrouwen te hebben in het financiële systeem. Bij de euro is een vaste verhouding tussen het goud in de kluizen en het uitgegeven geld al lange tijd losgelaten.”
Er zijn cowboypraktijken geweest van cryptoplatformen die meer dan de helft van de nodes en hashpower (een eenheid van meting voor de hoeveelheid rekenkracht die door het netwerk wordt verbruikt om continu te werken, red.) zelf in handen hadden en zo een digitale munt konden controleren. Bakker: “Dit wordt ook wel een 51 procent attack genoemd. In het geval van Bitcoin zou je wel énorm veel geld moeten hebben om een aanval überhaupt mogelijk te maken. Maar het merendeel van de cryptocurrencies werkt met nodes die verdeeld zijn over vele partijen. Deze nodes of knooppunten, zijn computers die transacties verifiëren. Ze controleren de betrouwbaarheid van een transactie en dat zorgt voor veilige en betrouwbare cryptobetalingen. Maar ze delen ook informatie met andere knooppunten in het netwerk en houden een kopie bij van alle transacties die plaatsvinden op blockchain. Centrale banken daarentegen creëren tegenover dezelfde hoeveelheid goud grote hoeveelheden geld om de economie kunstmatig te ondersteunen. Dat leidt tot het minder waard worden van geld: inflatie. Precies om deze reden werd Bitcoin gecreëerd, een gedecentraliseerde digitale munt zonder centrale bank of beheerder. Hierdoor is het niet afhankelijk van beleidsvoering en creëert het een eerlijker alternatief zonder de nadelige effecten van inflatie.”
Een believer in de technologie
“Ik ben een believer”, zegt de CFO dan ook. “Ik denk dat we door blockchaintechnologie niet per se goud nodig hebben voor vertrouwen in een financieel systeem. Centrale banken hebben de verhouding tussen goud en de hoeveelheid geld ook losgelaten om de economieën te kunnen ondersteunen. Overigens, sommige believers van een jaar of twintig weten bij wijze van spreken niet eens wat een bankrekening is. Daarvoor ben ik te oud.” Toch kent Bakker de kritiek. Cryptocurrencies zouden vooral door criminelen worden gebruikt. “Dat is ook zeker voorgekomen, maar ook met traditioneel geld vindt er dagelijks criminaliteit plaats. Bij cryptocurrencies kun je in elk geval de transacties nog blijven volgen op de blockchain. Zie het als een grootboek dat telkens op de nodes die bijdragen bijgehouden wordt. Als 51 procent van die nodes het eens is met de transactie is deze geldig en kan deze niet meer veranderd worden en door iedereen worden geraadpleegd.” Een gedecentraliseerd grootboek zou grote invloed kunnen hebben op hoe financiële transacties bij organisaties vastgelegd kunnen worden. “Dat klopt. Dan heb je geen bank meer nodig en in theorie ook niet het deel van de financiële afdeling dat zich bezighoudt met het vastleggen van transacties. Want die transacties liggen al vast op de blockchain.”
Hygiëne van de boekhouding
Zo ver is het nog niet. Ook Bakker moet gewoonweg de boekhouding nog in financiële systemen verwerken. “Mijn belangrijkste prioriteit aan het begin was de hygiëne van de boekhouding van de Hodl Group. Eigenlijk betekent dat zorgen dat alles op orde is en correct is vastgelegd. En dat dit resulteert in correcte belastingaangiftes en financiële overzichten. Nu ik wat verder op weg ben is de prioriteit het plannen voor de toekomst, het maken van prognoses en het vaststellen van budgetten. Om het zo samen te vatten: ik zorg ervoor dat alles wat aan de cryptokant gebeurt, op een zodanige manier gebeurt dat het aansluit op de vereisten vanuit de jaarrekening, de boekhouding en de belastingaangifte.”